ROBERT F. KENNEDY    20 november 1925 - 6 juni 1968

Google

Youtube

WIKIPEDIA

Robert F. Kennedy

Van Wikipedia

Ga naar: navigatie, zoeken
Robert F. Kennedy
Robert F. Kennedy

Robert (Bobby) Francis Kennedy (Brookline (Massachusetts), 20 november 1925Los Angeles, 6 juni 1968) was een Amerikaans jurist en presidentskandidaat. Hij was het zevende van de negen kinderen van Rose Fitzgerald en Joseph P. Kennedy Sr. en een broer van de Amerikaanse president John F. Kennedy. Deze benoemde hem in januari 1961 tot Minister van Justitie in zijn kabinet, in welke functie Robert Kennedy krachtdadig optrad tegen de Amerikaanse maffia. Hij werkte nauw samen met zijn broer tijdens de invasie in de Varkensbaai en de Cuba-crisis. Robert Kennedy bleek als naaste adviseur een krachtig en loyaal politicus in verscheidene campagnes van zijn broer.

Begin jaren '60 onderhandelde Kennedy met minister Luns over de kwestie-Nieuw-Guinea, het laatste stuk Nederland in 'de Oost'. Luns rekende op bijstand van de VS, maar Kennedy gaf te kennen Nederland niet militair te willen steunen. Luns schijnt toen gezegd te hebben: "Ze moesten al die Kennedy's door de kop schieten". Robert Kennedy bleef na de moord op zijn broer minister onder de nieuwe president Lyndon B. Johnson ondanks hun wederzijdse antipathie. Toen zijn hoop op de kandidatuur voor het vicepresidentschap ijdel bleek, verliet hij de regering en stelde zich in 1964 kandidaat als senator voor New York. Hij won de verkiezing van zijn tegenkandidaat Kenneth Keating en was van 1965 tot 1968 senator. Al op het Democratische Partijcongres van 1964 was gebleken hoe populair hij was: hij kon zijn toespraak daar pas beginnen na een twintig minuten durende orkaan van gejuich, die hijzelf zag als aan ode aan zijn in november 1963 vermoorde broer.

In 1968, na een korte aarzeling uit angst om uit te groeien tot splijtzwam van de Democraten, stelde hij zich kandidaat voor het presidentschap in de voorverkiezingen. President Johnson opteerde niet voor een volgende termijn en vicepresident Hubert Horatio Humphrey had nog geen voorverkiezing gewonnen. Zijn vooruitzichten om de Democratische kandidaat te worden leken zeer gunstig, toen hij in een haastig ge�mproviseerde campagne de overwinning behaalde in de belangrijke voorverkiezing van Californi�, na eerdere overwinningen in Indiana, Nebraska en Zuid-Dakota. Na zijn dankrede in de balzaal van Hotel "Ambassador" in Los Angeles, werd Robert Kennedy op 5 juni kort na middernacht neergeschoten. Dit gebeurde toen hij met zijn bewakers het hotel door de achteringang verliet en het hotelpersoneel de handen schudde. Volgens de offici�le lezing dook plotseling Sirhan Sirhan voor hem op en vuurde enkele schoten op hem af. Een bewaker trok hem snel achterwaarts, maar kon niet voorkomen dat hij werd geraakt: eenmaal in zijn achterhoofd en tweemaal in zijn oksel. Robert Kennedy overleed de volgende dag in het ziekenhuis.

Net als bij de moord op zijn broer John in 1963 heeft ook deze moord tal van vragen opgeroepen en onbeantwoord gelaten. Er circuleren verschillende complottheorie�n, mede naar aanleiding van foto's waarop minstens drie CIA-agenten te zien zijn, die zeven jaar eerder hadden meegedaan aan de mislukte Amerikaanse invasie in de Cubaanse Varkensbaai.[1] De aanwezigheid van CIA-mensen bij een binnenlandse campagnebijeenkomst is des te opmerkelijker, omdat de CIA verantwoordelijk is voor Amerikaanse veiligheidsbelangen in het buitenland, maar niet in het binnenland. Verder wordt betwijfeld of Sirhan wel zo dicht bij de presidentskandidaat kwam, dat hij diens exacte schotwonden kon hebben toegebracht. Getuigen menen verder meer schoten te hebben gehoord dan hij maximaal kon hebben afgevuurd. Sirhan zelf beweerde later dat hij gehypnotiseerd was en zich daardoor van zijn daad niets meer wist te herinneren, al had hij ook als geboren Palestijn gerefereerd aan het Palestijns-Isra�lische conflict en de Zesdaagse Oorlog. Hij werd gearresteerd en ter dood veroordeeld. Zijn veroordeling werd later omgezet in een levenslange gevangenisstraf, die hij uitzit in de gevangenis van Corcoran in Californi�.

Robert Kennedy was ook een Esperantist. Hij zei: "Het is heel waarschijnlijk dat een neutrale taal veel zou kunnen betekenen voor de communicatie tussen verschillende landen over de hele wereld. Esperanto is al voor lange tijd de voornaamste kandidaat."

In 1998 werd een bijzondere dollarmunt uitgegeven met de beeldenaar van Robert Kennedy op de ene kant, en emblemen van het Ministerie van Justitie en de Senaat op de andere.

Op 20 november 2001, zijn 76e verjaardag, herdoopten de Amerikaanse president George W. Bush en Minister van Justitie John Ashcroft in een feestelijke ceremonie het gebouw van het Ministerie van Justitie in Washington in "Robert F. Kennedy Department of Justice Building."

Het Ambassadorhotel aan Wilshire boulevard in Los Angeles is in 2006 afgebroken.

[bewerken] Kinderen

Samen met Ethel Skakel, met wie hij in 1950 trouwde, kreeg hij elf kinderen:

[bewerken] Externe links


Wikimedia Commons Meer afbeeldingen die bij dit onderwerp horen zijn te vinden op de pagina Robert Kennedy op Wikimedia Commons.