SYLVIA MILLECAM    23 februari 1956 - 20 augustus 2001

Google

Youtube

WIKIPEDIA

 

  

Sylvia Millecam

Van Wikipedia

Ga naar: navigatie, zoek
Sylvia Millecam bij een onthulling op het Elzendaalcollege in Boxmeer, 1999.
Sylvia Millecam bij een onthulling op het Elzendaalcollege in Boxmeer, 1999.

Sylvia Maria (Sylvia) Millecam (Den Haag, 23 februari 1956Nijmegen, 20 augustus 2001) was een Nederlands com�dienne, actrice, zangeres en presentatrice.

Ze werd bekend met haar optredens in het consumentenprogramma Ook dat nog en het Teleac-programma Knoop in je zakdoek, gericht op verstandelijk gehandicapten. Twee keer werd ze gekozen tot populairste televisiepersoonlijkheid.

Inhoud

[verbergen]

[bewerk] Biografie

Millecam werd geboren als dochter van een kok. Toen ze twaalf was verhuisde het gezin naar Boxmeer. Millecam was vaak in de plaatselijke schouwburg te vinden, zag er Jasperina de Jong, Neerlands Hoop, en Mary Dresselhuys, en besloot naar de toneelschool in Maastricht te gaan.

Ze begon haar carri�re in het theater, waar ze onder andere speelde voor Toneelgroep Amsterdam, Globe, en het Publiekstheater. Vervolgens werd ze voor televisie ontdekt door Aart Staartjes, die haar in 1985 een rol gaf in de serie Geef je ouders maar weer de schuld. Ook speelde ze in de film Hector van Urbanus. Behalve Ook dat nog! en Knoop in je zakdoek, presenteerde Sylvia Millecam ook de Sylvia Millecam Show en Miss Millecam. Ze presenteerde Binnenlandse zaken op de radio, maakte 2 cd's en was te zien in 14 toneelstukken en drie films. Ook was ze te zien in de TROS-serie: Sjans

Millecam was tot haar overlijden samen met Arnold Willemsen. Eerder had ze een relatie met tekstschrijver Haye van der Heijden.

[bewerk] Ziekte

Op 22 september 1999 ging Millecam naar haar huisarts vanwege een knobbeltje in haar rechterborst. De huisarts liet een mammografie uitvoeren, maar de uitslag was niet geheel duidelijk. Daarom maakte de huisarts voor Millecam een afspraak bij een chirurg. Millecam verscheen niet op die afspraak.

Op 11 mei 2000 bezocht Sylvia Millecam een plastisch chirurg. Na een punctie werd de diagnose borstkanker gesteld en besproken. De tumor was aanzienlijk gegroeid, en borstamputatie en chemotherapie waren noodzakelijk geworden, maar Millecam wees reguliere behandeling af.

Ze geloofde dat er alleen maar sprake was van een bacteri�le infectie, en zocht haar heil in alternatieve geneeswijzen, onder andere begeleid door het zelfbenoemd medium Jomanda. Een rol hierbij lijkt te hebben gespeeld dat haar vader enkele jaren eerder tevergeefs een chemokuur had ondergaan, en ze zoiets niet zelf wilde meemaken. Tussen december 2000 en april of mei 2001 bezocht Millecam een acupuncturist.

Enige tijd verbleef Millecam thuis bij een van de alternatieve genezers, die haar slechts met paracetamol behandelde. Toen de dood onafwendbaar was, kon hij haar niet meer in zijn huis houden.

Op 17 augustus 2001 werd ze opgenomen in het UMC Sint Radboud te Nijmegen. Er werd een ver voortgeschreden gemetastaseerde mastitis carcinomatosa geconstateerd. Deze tumor reikte uitwendig tot aan de schouder. Inwendig was bijna de gehele rechter thoraxhelft ingenomen door tumormassa. Er waren uitzaaiingen in de oksel. Millecam kreeg zuurstof en bloed toegediend. Omdat ze ernstig benauwd was kreeg ze op 19 augustus 2001 morfine. In de nacht van 19 op 20 augustus 2001 overleed ze.

[bewerk] Na het overlijden

Op 25 augustus 2001 werd ze onder grote belangstelling begraven op begraafplaats Westgaarde in Amsterdam.

Na haar dood kwamen onder andere de praktijken van Jomanda in opspraak, omdat dit medium steeds zou hebben gezegd dat Millecam geen kanker had. Ook andere behandelaars hadden de reguliere diagnose ontkend, ook al was die verkregen door medisch onderzoek aan de tumor.

De Nederlandse inspectie voor de gezondheidszorg voerde een onderzoek uit en rapporteerde hierover in 2004[1]. Daaruit bleek dat tussen september 1999 en augustus 2001 bijna 30 individuele beroepsbeoefenaren of zorginstellingen zich hebben beziggehouden met Sylvia Millecam. Zij verkoos echter niet-reguliere behandelwijzen die haar geen genezing brachten, en haar sterkten in haar overtuiging dat ze geen kanker kon hebben, zelfs tot het moment dat de tumor zeer gegroeid was en Millecam meer dan 20 kilogram was afgevallen.

Er volgde ook een procedure voor het medisch tuchtcollege tegen drie artsen die Millecam hebben behandeld. Op 7 februari 2006 verzocht de Inspectie voor de Gezondheidszorg het tuchtcollege om deze artsen uit hun functie te zetten. De al eerder in opspraak gekomen alternatief genezer Ren� Broekhuyse uit Haarzuilens had foutief geconstateerd dat Millecam alleen een infectie had. Ook de alternatief genezer Jos Koonen stond terecht voor het tuchtcollege en de internist en natuurgeneeskundige Erik Dankmeijer.

Volgens de inspectie hebben de drie artsen Millecam misleid. Ren� Broekhuijse, die een praktijk had in Den Ham, heeft volgens de partner van de actrice zelfs herhaaldelijk gezegd dat het geen kanker was, maar een bacterie. Internist Erik Dankmeijer uit Bunnik schreef homeopathische middelen voor, waarbij hij zich liet leiden door de inzichten van �medium� Jomanda. Bovendien behandelde hij Millecam met magneetveldtherapie. Jos Koonen, die een medisch centrum in Millingen aan de Rijn heeft, zou hebben verzwegen wat de gevolgen zijn van het niet behandelen van borstkanker. Ook heeft hij Millecam niet voorgelicht over de niet-bewezen effectiviteit van alternatieve behandelmethoden. Het Openbaar Ministerie besloot de twee artsen en vier alternatieve genezers (waaronder Jomanda) niet te vervolgen.

Hierop begon de Vereniging tegen de Kwakzalverij een artikel 12-procedure tegen het OM, een beroep dat 'Beklag tegen niet-vervolging' genoemd wordt. Ook de Stichting Skepsis deed dit op 13 maart 2007.

De artsen moesten intussen in 2006 wel verschijnen voor het regionale tuchtcollege, waarna ��n van de drie artsen zijn artsentitel moest inleveren, omdat hij al eerder bij een andere zaak voor de tuchtrechter had moeten verschijnen. De andere arts en de internist werden respectievelijk voor een jaar en zes maanden uit hun beroep gezet. De artsen gingen tegen de uitspraak in beroep bij het Centraal Tuchtcollege. Op 19 juni 2007 kwam dit college met zijn uitspraak [2]. De internist moet nu zijn artsentitel permanent inleveren, omdat hij volgens het tuchtcollege zeer ernstig tekort is geschoten richting Millecam, en zijn handelen niet als een incident kan worden beschouwd. Voor de andere arts blijft de schorsing voor een jaar gelden.

[bewerk] Filmografie

[bewerk] Literatuur

[bewerk] Referenties

  1. ^ Rapport Inspectie over de zaak M
  2. ^ Artikel in NRC handelsblad


[bewerk] Externe links{{{afb_links}}} Kinderen voor Kinderen-presentatoren {{{afb_rechts}}} {{{afb_groot}}}

Willem Nijholt - Leoni Jansen - Willem Ruis - Eric Corton - Edwin Rutten & Ati Dijckmeester - Ron Brandsteder & Simone Kleinsma - Sonja Barend - Hanneke Kappen - Herman van Veen - Youp van 't Hek - Sylvia Millecam, Erik van Muiswinkel & Henk Westbroek - Coen Flink - Frank Groothof, Willem Ekkel, Peter Tuinman, Harry van Rijthoven & Carola Hamer - Paul de Leeuw - Menno Bentveld - Joep Onderdelinden & Marcel Faber - Aldith Hunkar - Marscha de Haan & Neel Brands - Maud Hawinkels - Klaas van der Eerden - Claudia de Breij - Jochem Myjer