HIPHOP - RAPPERS
1948-1960 1960-1970 1970-1990 1990-heden Breakdance Eminem Biggie Tupac Startpagina

Biggie

Jay Z

Tupac

50 Cents

Eminem

Dr. Dre

biggie Jay-Z - Roc Boys (And The Winner Is)... Tupac - Hit Em Up(Uncensored) 50 Cent - 21 Questions Eminem, 50 cent, G-unit, Dr Dre, D12, Obie Trice, Shady Reco dr dre

Snoop Dog

P. Diddy

Ice Cube

Lloyd Banks

Chris Brown Missy Elliott
Snoop Dogg - Beautiful P. Diddy ft. Nicole Scherzinger - Come To Me Check Yo Self (Ice Cube) Lloyd Banks - I'm So Fly: BET Version, Closed Captioned Chris Brown - Run It! missy elliot For My People

HIP HOP = DJ + Rapper + Grafitti + Breakdance

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ga naar: navigatie, zoeken
Hip-Hop
Oorsprong: Kingston, Jamaica
Bronx (New York)
Vloeit voort uit: Jamaicaanse Dancehall met de ritmes van R&B, soul, disco en funk.
Belangrijke artiesten: Sugarhill Gang
Run DMC
N.W.A
Cypress Hill
Eric B and Rakim
Wu-Tang Clan
2Pac
Instrumenten: Draaitafel, drumcomputer, sampler, synthesizer, computer, rappen, beatboxen
Bekendheid: Voor 1979 vrij onbekend, na 1979 tot heden uiterst populair.
Afgeleide muziekstromen: Triphop

Hiphop (ook wel geschreven als hip hop of hip-hop) is een culturele beweging, vooral bekend als muziekstijl. Ze is ontstaan in de jaren '70 van de twintigste eeuw in New York, en dan voornamelijk in de arme wijk The Bronx, die destijds bewoond werd door vooral Afro-Amerikanen en Latino's.

Hiphop kenmerkt zich door de volgende elementen, die ook wel de vier elementen van de hiphop genoemd worden:

Opvallende kenmerken zijn ook opzichtige juwelen zoals piercing en grills (grillz) als mondjuweel.

Inhoud

[verbergen]

Ontstaan

Hiphop is niet alleen maar een vorm van muziek maken, maar gaat veel dieper dan dat. Het is een manier om de samenleving een spiegel voor te houden (maar niet altijd). De hiphopteksten gaan vaak over dingen die fout gaan op onze aarde (en in de getto's), of over het leven van de hiphopper. Hiphop is een krachtige cultuur en heeft er voor gezorgd dat de onderklasse uit de getto's en andere achterbuurten een eigen stem kregen. Hiphop was onderdeel van een emancipatiebeweging van de bewoners van de getto's, en deze oorsprong heeft een stempel gedrukt op hiphopcultuur in brede zin.

Veel mensen denken dat hiphop in de Verenigde Staten is begonnen, maar dat is het niet: in Brazili� werd de basis voor Hiphop al gevormd; dat waaide over naar Jamaica en uiteindelijk naar de Verenigde Staten waar het door pioniers zoals run DMC is overgebracht op tv. Dit heeft ook een grote invloed gehad op de rapmuziek, voorbeelden zijn: Cypress Hill, Beastie Boys, Wu-Tang Clan, Ice T (bodycount)en Jay-Z.

Op zogeheten 'block parties' (wijkfeesten) in de jaren 1970 mixen dj's, zoals DJ Kool Herc, met twee kopie�n van eenzelfde funk of electro-plaat de drumsolo's (of breakdowns) aan elkaar. Als de breakdown (of break) op de eerste plaat eindigt, mixen ze de tweede kopie erdoor enzovoort. Op deze manier ontstaat een nieuw nummer met enkel drums, waar de dj overheen scratcht.

De MC (Master of Ceremonies) of rapper is de uitvoerende artiest. Veel artiestennamen van rappers beginnen met "MC" (spreek uit: em-sie). De oorsprong van rappen ligt in het toasten, wat een soort of half zingende praten of alleen praten maar dan in rijmachtige manier opspreken, is over een nummer heen.

Breakdance en graffiti zijn twee ondersteunende kunstvormen. De eerste is een vorm van dans, de tweede is het maken van visuele kunstwerken met behulp van spuitbussen. Graffiti wordt vaak op muren in de openbare ruimte gespoten, waardoor het ook als overlast beschouwd wordt.

Bij turntablisme zijn strakke overgangen niet voldoende (zoals bij beatmixen). De technieken (zoals cutting, scratching, spinnen en juggling) zijn hier veel belangrijker. Een vertaling van Turntablism is: �one who uses the turntable in the spirit of a musical instrument� ofwel; �iemand die een draaitafel gebruikt in de geest van een muziekinstrument�. De huidige dj-generatie: Mix Master Mike, Jean, Erick-E, DCS, Marco V., Hyped Hendriks en DJ Garry die in de DMC mix tijd zijn begonnen zijn met de acrobatiek op de draaitafel.

Nederlands

De Amsterdamse groep Osdorp Posse stond begin jaren negentig aan de basis van de Nederlandstalige rap. Voor die tijd waren al wel enkele noveltyhitjes gescoord waarop in het Nederlands werd gerapt maar de Osdorp Posse was de eerste groep die zich toelegde op pure rap (hardcorerap). Deze rauwe stijl was halverwege de jaren tachtig in Amerika ontwikkeld door groepen als Public Enemy. Rapper Def P, de voorman van de Osdorp Posse, vertaalde voor vrienden die het Engels niet zo goed beheersten als hij, de teksten van Amerikaanse hiphop in het Nederlands. Het letterlijk omzetten van clich�s leverde daarbij een komisch effect op. Hiermee was de nederhop geboren.

De Nederlandstalige rap (nederhop) kreeg vastere voet aan de grond door onder meer Extince, die in 1995 scoorde met zijn hit Spraakwater. Met de komst van onder andere Spookrijders, Brainpower, Opgezwolle, DAC, en 0118-Vier, kwam het tot een verdere groei van de Nederlandse hiphop.

Belgisch

Ook in Vlaanderen bracht Osdorp Posse enkele hiphopfanaten aan het schrijven. De Mechelse groep ABN, toen nog met Pita, deed het goed in Belgi� en mocht zelfs aantreden op het befaamde festival van Rock Werchter. Eind 1995 ontstonden eveneens in Mechelen Stijle die Rijme, Pure Cult, Grensloos, Nest,... Verder zijn er nog 't Hof van Commerce, De Nihilisten en Morsdood die met hun West-Vlaams dialect uiterst goed scoren in Belgi�.

De laatste jaren worden er ook vaker hiphopbattles georganiseerd in Vlaanderen.

Aan de andere kant van de taalgrens, in Walloni�, zijn ook heel wat hiphoppers aan het werk, met als bekendste groepen Starflam uit Luik en De Puta Madre uit Brussel. Door hun succes zijn de laatste jaren meer en meer groepen actief in de Waalse hiphopscene. Deze groepen zijn veelal samengesteld uit allochtonen, vooral mensen met Congolese, Marokkaanse en andere roots.

Ook DJ Coone, die bekend is in het Jump-wereldje, verwikkelt in zijn track 'Bounche On Ya Sneakers' Hiphop.

Bekende hiphoppers

Nederlands

Enkele bekende rappers/rapgroepen in Nederland en Vlaanderen zijn:

   

Zie ook: Lijst van Vlaamse rappers

Overig