AMY WINEHOUSE
1950-1960 1960-1970 1970-1990 1990-heden Blondie Shakira Kim Wilde Sugababes Startpagina
Valerie Rehab You Know I'm No Good Back to Black Tears Dry on Their Own Love is a Losing Game Will You Still Love Me Tomorrow Addicted Round Midnight Fuck me pumps
amy winehouse valerie Amy Winehose - Rehab. Amy Winehouse -You Know I'm No Good Amy Winehouse Back to Black Tears Dry on Their Own - Amy Winehouse (new clip) Amy Winehouse - Love is a Losing Game Amy Winehouse - Will You Still Love Me Tomorrow Amy Winehouse - Addicted  'round midnight- amy winehouse Amy winehouse - Fuck me pumps

 

 

  

 

  

Rehab       http://www.youtube.com/watch?v=LD5sahXoj0U

Valerie

Google      Wikipedia

MEER Amy Winehouse

MEER MUZIEK

 NEDERLANDSE ARTIESTEN

Amy Winehouse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ga naar: navigatie, zoeken
Amy Winehouse
Achtergrondinformatie
Volledige naam Amy Jade Winehouse
Geboren 14 september 1983
Geboorteland Enfield (Londen), Engeland, V.K.
Jaren actief 2003-heden
Genre(s) Soul
R&B
Jazz
Label(s) Island
Muziekportaal

Amy Jade Winehouse (Enfield (Londen), 14 september 1983) is een Britse jazz- en soulzangeres.

Inhoud

[verbergen]

[bewerken] Biografie

[bewerken] Jeugd

Amy Winehouse groeide op met haar oudere broer Alex in een Joods gezin; haar moeder (Janis) werkte als apothekeres, en haar vader (Mitchell) als taxichauffeur. Van haar vader zou Winehouse het zingen geleerd hebben.

Op haar achtste ging Winehouse naar de Susi Earnshaw Theatre School en twee jaar later vormde ze met haar vriendin Juliette Ashby het Salt 'n Pepa-achtige rapduo Sweet 'N Sour.

Na vier jaar volgde ze een opleiding aan de Sylvia Young Theatre School. In 1997 maakte ze haar televisiedebuut in The Fast Show. Daarna werd ze geschorst vanwege ondermaatse prestaties en een neuspiercing. Ze zette haar opleiding voort op de BRIT School in Selhurst, Croydon.

[bewerken] Frank

Inmiddels is Winehouse in het bezit van een gitaar en schrijft ze haar eigen liedjes. Eenmaal afgestudeerd werkt ze als zangeres van een jazzband en als showbizz-journaliste voor World News Entertainment Network. Ook heeft ze een los-vast relatie met soulzanger Tyler James; hij is het die haar demo (medegeproduceerd door Fink) opstuurt naar Island/ Universal, wat een contract oplevert bij 19 Management, opgericht door ex-Spice Girls-manager Simon Fuller.

Bijgestaan door producer Salaam Remi neemt Winehouse haar debuutalbum op, dat 20 oktober 2003 verschijnt. Het met jazz-invloeden doorspekte Frank wordt lovend ontvangen en levert vergelijkingen op met Sarah Vaughn en Macy Gray. In Engeland wordt Frank platina, in Nederland staat het vijftien weken in de album top 100.

Tijdens de bijbehorende tournee, maar ook in de studio, wordt Winehouse bijgestaan door de Dap-Kings, de begeleidingsband van de Newyorkse soulzangeres Sharon Jones. In de zomer van 2004 staat ze onder andere op het Jazzworld-podium van Glastonbury en op het V Festival.

De debuutsingle Stronger Than Me wordt bekroond met een Ivor Novello Award voor beste song. Daarnaast is Winehouse genomineerd voor de BRIT Awards (beste zangeres en beste urban-artiest) en de Mercury Muziekprijs voor beste album.

Ondanks al deze successen kan ze lange tijd niet naar haar eigen album luisteren omdat ze "er maar voor 80 procent" achterstond; de platenmaatschappij had er nummers opgezet waar ze niet tevreden over was. "Ik speel die nummers graag tijdens mijn optredens, maar ernaar luisteren, nee". Inmiddels is ze bijgedraaid: "Ik ben er nog steeds trots op, al zou ik nu een aantal dingen anders hebben gedaan".

In 2008 wordt Frank opnieuw uitgebracht als deluxe-editie.

[bewerken] Back To Black

Volgens eigen zeggen kreeg Winehouse na Frank anderhalf jaar geen letter meer op papier, totdat ze Mark Ronson tegenkwam en in zes maanden tijd het nieuwe album schreef. Dit resulteert in Back To Black waarvoor Winehouse zich heeft laten inspireren door de meidengroepen uit de jaren 50 en 60; ze heeft nu zelfs een suikerspinkapsel a la The Ronettes. Het door Salaam Remi en Mark Ronson geproduceerde Back To Black verschijnt op 30 oktober 2006 en voert de Engelse albumlijst aan; een jaar later is het vijfvoudig platina. De eerste single, Rehab, wordt een wereldwijde hit; in Engeland haalt het de 7e plaats, in Nederland komt het in februari 2007 de Top 40 binnen en schopt het tot nr. 17. Diezelfde maand geeft ze een concert in de Paradiso waarvan zes nummers worden toegevoegd aan de Live From Amsterdam-uitgave van Back To Black die op 13 juli wordt uitgebracht.

Op 14 februari 2007 wint Amy Winehouse een Brit Award als beste Britse zangeres; ook sleept ze voor de tweede keer een Ivor Novello Award in de wacht.

De opvolgende singles You Know I'm No Good en Tears Dry On Their Own doen het minder en vallen in Nederland buiten de top 40. Pas met Valerie, oorspronkelijk opgenomen voor Mark Ronsons bewerkte-coversalbum Version, scoort ze begin 2008 weer een hit in Nederland; in zijn derde week haalt het de nummer-1 positie en wordt Valerie daarmee de eerste nummer-1 hit alleen met downloads. Tegelijkertijd staat ook Back To Black op nummer 1 en is het tweevoudig platina geworden.

Op 27 juni 2008 geeft Winehouse acte de presence op het concert voor de bijna 90-jarige Nelson Mandela en zingt als afsluiter Free Nelson Mandela, de nr. 1-hit van de Special AKA uit 1984. Ska en reggae zijn overigens geen vreemd terrein voor haar want in haar live-set zijn nummers opgenomen die door de Specials werden vertolkt (o.a. Monkey Man). De dag na haar (niet onverdeeld ontvangen) optreden op het Mandela-concert staat ze op het Glastonbury-festival en draagt ze het Specials-blokje op aan zanger Terry Hall die zich in het publiek bevindt.

Op 23 juli 2008 wordt in het Londense Madame Tussauds een wassenbeeld van Winehouse onthuld op de nieuwe muziekafdeling. Hierbij is Winehouse zelf niet aanwezig.

Winehouse verblijft eind 2008/begin 2009 op St. Lucia en wordt min of meer bedankt voor de publiciteit die het eiland eraan overhoudt.

[bewerken] Negatieve publiciteit

Tijdens Eurock�ennes 2007
Optreden in Los Angeles
Amy Winehouse

Met het succes komen ook de problemen en komt Winehouse vooral in het nieuws met haar drank- en drugsgebruik. Het nummer Rehab gaat erover dat iedereen wil dat ze afkickt van haar hevig alcoholgebruik. Dit vindt zij zelf niet nodig. Toch laat ze verstek gaan op Pinkpop 2007 omdat ze stomdronken is, waarop Krezip haar plaats inneemt. Ook haar concert op het North Sea Jazz Festival, gepland voor zondag 15 juli 2007, vindt geen doorgang, officieel door oververmoeidheid. Marcus Miller wordt de vervangende act. Het uitverkochte concert op 22 oktober 2007 in de Heineken Music Hall gaat wel door, maar Winehouse wekt de indruk dat ze niet helemaal nuchter is.

Tijdens de uitreiking van de MTV Europe Music Awards op 1 november 2007 in M�nchen treden diverse grote internationale artiesten op, maar toch weet zij het meeste op te vallen. Presentator Snoop Dogg kondigt haar als volgt aan: "She didn't go to rehab, she came out here to sing (...)". Winehouse wekt de indruk niet helemaal nuchter op het podium te staan[1].

Op 13 november 2007 reist een journalist van het maandblad MOJO naar Birmingham af; het concert in de NIA wordt door pers en publiek gekraakt en omdat Winehouse niet in staat is de geplande vragen te beantwoorden rest er niets anders dan terug te blikken op het interview uit 2004.

Bij de Grammy Awards verzilvert Winehouse vijf van de zes nominaties; ze wil er optreden maar de Amerikaanse ambassade weigert haar een visum te verlenen. Dankzij een Londense studio en een satellietuitzending kan ze er alsnog bij zijn.

In juni 2008 duikt er een video op van Winehouse, gefilmd door haar echtgenoot, waarin de zangeres een racistische versie zingt van Hoofd, Schouders, Knie en Teen. Britse media reageren verontwaardigd. In de Britse Metro ontkent de zangeres racistisch te zijn. Kort daarna verklaarde haar vader dat ze aan longemfyseem lijdt. Dit blijkt later echter niet waar te zijn[2].

Op 28 juli 2008 wordt Winehouse in het ziekenhuis opgenomen vanwege een verkeerde reactie op de medicijnen die ze gebruikt. In september 2008 werd gesuggereerd dat dit zou komen, omdat in juni 2008 meedeed aan een sessie, waarin 36 uur lang wiet werd gerookt. Hierdoor vrezen artsen dat ze als gevolg van een overdosis cannabis een hersenbeschadiging heeft opgelopen.[3]

Winehouse zou in het weekend van 30-31 augustus 2008 op een Frans festival spelen, maar dat is niet doorgegaan; de organisatie overweegt om haar voor de rechter te slepen.

Op 25 november 2008 werd bekend dat Amy Winehouse opnieuw in een ziekenhuis is opgenomen. Dit keer zou het volgens een woordvoerder gaan om een allergische reactie op medicijnen.

Op 28 november maakte Amy Winehouse' man Blake Fielder-Civil bekend van Winehouse te willen scheiden.[4] Nadat hij hoorde een lange celstraf te hebben gekregen zocht hij Winehouse op in het ziekenhuis voor 'afscheidsseks'.[5]

[bewerken] Prijzen

[bewerken] Discografie

[bewerken] Albums

Albums met hitnoteringen in de Nederlandse Album Top 20/50/75/100
Titel Datum van
release
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Frank 2004 27-03-2004 68 15
Back to black 2006 06-01-2007 1(14wk) 99 5x Platina / Best verkochte album van het jaar 2008
Albums met hitnoteringen in de Vlaamse Ultratop 50/100
Titel Datum van
release
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Back to black 2006 10-02-2007 1(2wk) 85 2x Platina
Frank - Deluxe edition 2008 07-06-2008 35 1

[bewerken] Singles

Singles met hitnoteringen in de Nederlandse Top 40
Titel Datum van
release
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Stronger than me 2003 - #87 in Single Top 100
Take the box 2004 -
In my bed 2004 -
You sent me flying 2004 -
Help yourself 2004 -
F*ck me pumps 2004 -
Rehab 2006 17-02-2007 17 12 #14 in Single Top 100
You know I'm no good 2007 19-05-2007 tip2 - #40 in Single Top 100
Tears dry on their own 2007 01-09-2007 tip14 -
Valerie 2007 12-01-2008 1(4wk) 23 met Mark Ronson / Alarmschijf
Singles met hitnoteringen in de Vlaamse Ultratop 50
Titel Datum van
release
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Rehab 2007 10-02-2007 10 30
Back to black 2007 29-09-2007 32 15
Valerie 2007 01-03-2008 18 21 met Mark Ronson
Love is a losing game 2008 29-03-2008 tip16 -

[bewerken] Externe link

[bewerken] Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:

  1. Amy Winehouse steelt waggelend de show Nu.nl, 2 november 2007
  2. Amy Winehouse lijdt niet aan longemfyseem
  3. Angst voor hersenbeschadiging Winehouse, mobile concert report.
  4. Divorce Drama for Amy Winehouse?
  5. Amy Winehouse gave hubby Blake Fielder-Civil a farewell bonk before he returned to jail