Downloaden-Zoeken: Google - Wikipedia - Youtube - MP3 - Foto's - Software - Games - telefoongids - nummers - postcodes - adressen

ALLES OVER ALLES

ALLES WETEN

ALLES KOPEN

ALLES HOREN EN ZIEN

ALLES OVER BEDRIJVEN

 

WIKIPEDIA

Downloaden:

 MP3

FOTO'S

ONLINE GAMES

ANDRE HAZES    30 juni 1951 - 23 september 2004

Google

Youtube

WIKIPEDIA

   

        

André Hazes

Van Wikipedia

(Doorverwezen vanaf Andre Hazes)
Ga naar: navigatie, zoek

Andreas Gerardus (André) Hazes (Amsterdam, 30 juni 1951 - Woerden, 23 september 2004) was een Nederlandse zanger die vanaf de late jaren 1970 populair was met zijn eigentijdse vorm van het levenslied. Tot zijn grootste hits behoren: Eenzame kerst (1976), Een beetje verliefd (1981), Ik meen 't (1985) en Wij houden van Oranje (1988). Hij bracht minstens 300 verschillende nummers uit, op 36 albums (exclusief compilatie-albums).[1]
Ook begaf hij zich - zij het kortstondig - in de gemeentepolitiek (2002).

Inhoud

[verbergen]

[bewerk] Levensloop

[bewerk] Eerste stappen

André Hazes werd geboren in de Gerard Doustraat te Amsterdam, en bracht zijn jeugd door in de volkswijk De Pijp. Vanaf jonge leeftijd hield hij van muziek - vooral van blues en rock 'n' roll. Op achtjarige leeftijd zag hij een optreden van BB King. De basis voor een grote liefde voor blues was gelegd.

Zijn zangtalent werd op 5 mei 1959 ontdekt door Johnny Kraaykamp sr., toen André op de Albert Cuypmarkt stond te zingen, omdat hij geld wou verdienen voor een cadeau voor zijn moeder. Hierna werd hij door Kraaykamp als kindsterretje gelanceerd in het televisieprogramma AVRO's weekendshow. Er werd een single (Droomschip) uitgebracht maar de kleine Hazes brak niet door.

In 1976 werd Hazes voor de tweede keer ontdekt; deze keer door Willy Alberti. Nadat hij eerder aan de kost was gekomen als fabrieksarbeider, lichtmatroos, boekbinder, bloemenbesteller, fietsenmaker, schoorsteenveger, slagersknecht, bouwvakker, grondwerker, sloper, diskjockey, marktkoopman en kelner, werkte Hazes op dat moment als barkeeper. Zingen beschouwde hij als hobby. Door bemiddeling van Alberti verscheen er een single van het liedje Eenzame Kerst, dat Hazes samen met zijn neef Tonny le Roy schreef. De plaat werd prompt een grote hit. De opvolgers Mamma en De Vlieger waren bescheiden successen.

[bewerk] Gewoon André

Platenmaatschappij Philips had grote plannen met Hazes. Hazes kon zich in die plannen niet vinden en werd weer fulltime barkeeper. Zo pachtte hij korte tijd een café in het Utrechtse dorp Schalkwijk. In 1980 kreeg hij bij platenmaatschappij EMI de kans om muziek op te nemen waar hij zelf achter stond. Onder leiding van producer Tim Griek werd de single 'n Vriend opgenomen. Het nummer werd een succes en de carrière van Hazes als eigentijdse levenspopartiest was begonnen. Een jaar later groeide hij met de single Een beetje verliefd en het bijbehorende album Gewoon André in korte tijd uit tot een superster. Hij maakte de reputatie in de jaren die volgden waar door een grote reeks hitsingles, discotheekoptredens en Ahoy'-gala's. In 1984 had hij bij de VARA korte tijd een eigen televisieserie: het overigens niet bijster populaire Zoals u wenst mevrouw. Vanaf 1988 scoorde hij regelmatig hits met lofzangen op het Nederlandse nationale voetbalelftal.

In februari 1988 kwam Tim Griek om het leven bij een verkeersongeval. Hazes droeg het album Liefde, leven, geven aan hem op.

In 1989 mocht de betrouwbare inkomstenbron Hazes van zijn platenmaatschappij een plaat opnemen die volledig aan zijn eigen smaak beantwoordde. Het resultaat, het album Dit is wat ik wil, is een blues- en rock 'n' rollplaat waarop gevestigde namen als Kaz Lux, Herman Brood en Jan Akkerman gastrollen vervullen.

[bewerk] Zij gelooft in mij

In de loop van de jaren negentig consolideerde Hazes zijn succes onder leiding van zijn nieuwe producers Jacques Verburgt en John van de Ven ("Sjaak en Sjon"). Hij kwam daarnaast steeds vaker in het nieuws vanwege de funeste invloed die zijn levenswijze op zijn gezondheid had; Hazes werd een paar keer in het ziekenhuis opgenomen. Met name onder roddeljournalisten werd het steeds populairder om Hazes als een drankorgel af te schilderen. Zelf gaf hij te kennen dat hij zich wel eens ergerde aan vertegenwoordigers van de pers die, na een avond op Hazes' kosten te hebben gefeest, stomdronken de door Hazes bekostigde bus inklauterden, om de volgende dag honend te berichten hoeveel bier Hazes die avond weer op had.

In 1999 kende de carrière van Hazes de zoveelste opleving door zijn rol als altijd-gewoon-gebleven artiest in een reclamespotje voor knakworstjes en door een daar sterk op gelijkende documentaire van John Appel, getiteld Zij gelooft in mij. De film liet Hazes zien als een constant door onzekerheid geplaagde artiest die in tijden van spanning een grote belasting voor zijn omgeving vormde. De huwelijksperikelen die hiervan het gevolg waren, doken regelmatig op in de roddelpers, waarin Hazes nu behalve als drankorgel ook als slechte echtgenoot werd afgeschilderd.

Op 9 juni 2001 werd de eerste website van Hazes opgezet door EMI Music / Worldonline en Lupker Creative Services ism met de artiest. Le Plas Digitaal werd een interactieve site met speciaal geschoten foto's van Hazes in zijn stamkroeg de Plashoeve in Vinkeveen. De opening werd daar ook gehouden (door Edwin Evers) en er was zelfs een mogelijkheid om met Hazes te chatten. Ondanks het succes van de site, was de zanger minder digitaal te noemen. Het blijft een man van het volk en niet van de nulletjes en eentjes. Een impressie van die website kan terug gevonden worden op: Lupker Creative Services.

In 2002 maakte Hazes een korte politieke carrière door: hij verwierf dat jaar een gemeenteraadszetel in de gemeente De Ronde Venen voor de partij Ronde Venen Belang. Constante kritiek van andere fracties leidde ertoe dat Hazes in juni 2002 vlak voor aanvang van een vergadering mentaal instortte. Enige dagen later stelde hij zijn zetel ter beschikking.

In 2003 leidden Hazes' relatieproblemen tot het uitstellen van zijn geplande concertreeks in Ahoy' . In hetzelfde jaar vierde hij wel zijn zilveren jubileum in de Arena in Amsterdam.

Sinds mei 2004 had Hazes last van zijn gehoor. Hij hoorde een permanente ruis in zijn oor en kon zichzelf niet meer horen spreken. Vanwege deze problemen moest hij een aantal concerten afzeggen. Op dinsdag 21 september werd Hazes met hoge koorts en benauwdheid opgenomen in het ziekenhuis Hofpoort te Woerden. Twee dagen later (op 23 september 2004) overleed hij in datzelfde ziekenhuis na twee hartinfarcten en een hartstilstand.

Hazes is drie keer getrouwd geweest, de laatste maal met Rachel Hazes, en had twee dochters, w.o. (Roxeanne Hazes) en twee zonen.

[bewerk] Afscheid

Op 27 september woonden ongeveer 48.000 mensen een afscheidsceremonie voor de zanger bij in de Amsterdam ArenA. Hazes had op die plek zijn afscheidsconcert willen geven. Het eerbetoon werd uitgezonden door de TROS en VTM en trok ongeveer 6 miljoen kijkers, waarvan 1 miljoen uit Vlaanderen.

In aanwezigheid van Hazes' nabestaanden en met zijn kist op de middenstip van het voetbalveld leidde Ajax-stadionspeaker Wim Bohnenn een ceremonie die bestond uit toespraken en optredens van Nederlandse artiesten. Trijntje Oosterhuis, op 17 september bevallen van een zoon, zong het lied dat Hazes ooit aan zijn zoontje Melvin opdroeg: Kleine jongen. Guus Meeuwis zong Geef mij je angst. René Froger deed zijn aandeel met Hazes' emotionele Bloed, Zweet, en Tranen. Paul de Leeuw hield een emotionele toespraak die hij beëindigde met een stukje zang van het nummer Droomland een duet van hem en Hazes. De band Hollywood Boulevard, jarenlang Hazes' vaste begeleiders bij concerten, loste een belofte in die bandleider Jan Buis aan Hazes had gedaan: ze speelden Still got the blues van Gary Moore. Tot de sprekers behoorden: burgemeester Job Cohen van de gemeente Amsterdam, Hazes' idool Johan Cruyff, producers Sjaak en Sjon, schoonvader Jan van Galen en Hazes' zoon Dré jr.

De afscheidsceremonie werd afgesloten door een rondgang van de kist door de Amsterdam ArenA, begeleid door Xander de Buisonjé, die het nummer Zij gelooft in mij bracht. Andre Hazes verliet de Arena door een erehaag van Ajax supporters van de F-side die Bengaals vuur ontstaken.

De single Zij gelooft in mij werd op 29 september opnieuw uitgebracht en leverde Hazes al in de voorverkoop zijn vijfde nummer-eenhit op. Eerder stonden Eenzame Kerst, Diep In Mijn Hart, Ik Meen 't en Wij Houden Van Oranje bovenaan in de Nationale Hitparade.

Op 23 september 2005 werd een deel van zijn as met tien vuurpijlen de lucht in geschoten op het strand van Hoek van Holland, dit conform de wens van de zanger. Deze gebeurtenis werd opnieuw live uitgezonden door de TROS. Op dezelfde dag werd ook zijn standbeeld onthuld in de Pijp, Amsterdam.

[bewerk] Na zijn dood

Na de dood van Hazes scoorde hij postuum grote hits in de Nederlandse hitparades. Nadat Zij gelooft in mij op nummer 1 terecht, werden ook Vaag en stil en Wij houden van Oranje top 3 hits. In het voorjaar van 2007 scoort Hazes opnieuw een nummer 1 hit. Het duet Blijf bij mij met Gerard Joling kwam op nummer 3 binnen in de Nederlandse Top 40 en stond de week erop op de eerste plaats.

[bewerk] Discografie

[bewerk] Albums

Albums met hitnoteringen in de Nederlandse Album Top 20/50/100
Titel Datum van
release
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Zo is het leven 21-5-1977 31 6
Een vriend 13-12-1980 21 38
Gewoon André 19-9-1981 1 53
Eenzame kerst 5-12-1981 23 6
Met liefde 2-10-1982 2 20
Live 25-6-1983 11 11
Voor jou 26-11-1983 8 20
Jij en ik 10-11-1984 8 32
Alleen met jou 9-11-1985 13 13
Innamorato 21-6-1986 20 16
Jij bent alles 11-4-1987 13 18
De allerbeste van 12-9-1987 29 10
Liefde leven geven 11-6-1988 12 21
Dit is wat ik wil 10-6-1989 16 20
Kleine jongen 22-9-1990 9 27
Samen 5-10-1991 9 14
Concertgebouw 1991(live) 30-5-1992 33 22
Kerstfeest voor ons 12-12-1992 61 4
Met heel mijn hart 25-9-1993 17 37
Good luck Oranje 4-6-1994 8 10 met het Nederlands Elftal
Al 15 jaar gewoon André 15-10-1994 6 86
Voor mijn vrienden 22-7-1995 60 9
Onder de mensen 7-10-1995 16 15
Zonder zorgen 9-11-1996 21 18
Mijn gevoel 15-11-1997 29 7
Gewoon voor jou 1-9-1999
Want ik hou van jou 2-12-2000
Nu 5-1-2002
Strijdlustig 4-1-2003
25 jaar - Het allerbeste van... 5-7-2003 114
Live in de Amsterdam Arena 10-10-2003

[bewerk] Singles

Singles met hitnoteringen in de Nederlandse Top 40
Titel Datum van
release
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Eenzame kerst 25-12-1976 5 5
Mama 23-4-1977 15 7
De vlieger 1-10-1977 tip
10-10-1992 24 5 re-release
'n Vriend 27-9-1980 21 6
Het is koud zonder jou 6-12-1980 20 6
Wat is dan liefde 25-4-1981 30 4
Een beetje verliefd 12-9-1981 3 13
Zeg maar niets meer 16-1-1982 9 8
Diep in mijn hart 3-7-1982 2 8
Amor amor amor 30-10-1982 11 5
Met kerst ben ik alleen 18-12-1982 13 4
Zo heb ik het nooit bedoeld 21-5-1983 11 6
Zondag 26-11-1983 11 6
Geef mij je angst 3-3-1984 35 3
Kom terug 28-4-1984 tip
Donker om je heen 20-10-1984 27 4
Ik meen 't 16-2-1985 2 11
Buona sera-Oh Marie / Twee weken 17-8-1985 9 8
Al jouw woorden zijn teveel 9-11-1985 22 6
Morgen ben ik thuis 30-11-1985 tip
Piove 26-7-1986 tip
Jij bent alles 6-12-1986 10 7
Een keer in mijn leven 28-3-1987 tip
't Is voorbij 4-7-1987 tip
De glimlach van een kind 5-9-1987 tip
Blijf maar hier 11-6-1988 tip
Wij houden van Oranje 9-7-1988 3 7 met het Nederlands Elftal
Ik ben een gokker 8-7-1989 32 3
Jammer! 23-9-1989 tip
Oranje bovenaan 21-4-1990 8 8
Kleine jongen 22-9-1990 17 7
Ik blijf bij jou 1-12-1990 tip
Ik kan je niet vergeten 2-3-1991 tip
Zomer 10-8-1991 8 9
Leef nu maar je eigen leven 5-10-1991 tip
't Rode licht 7-12-1991 tip
Samen kunnen we Europa aan 23-5-1992 19 7
Ik steek voor ons de kaarsen aan 19-12-1992 tip
Droomland 4-9-1993 23 7 met Paul de Leeuw
Uit m'n bol 8-12-1993 36 4
Ik dacht dat het uit was / Ik leef m'n eigen leven 19-2-1994 tip
Ik heb u lief mijn Nederland 21-5-1994 28 8 met het Nederlands Elftal
Zonder jou 17-9-1994 18 5
Leef je uit 17-12-1994 38 3
Terug in de tijd 25-3-1995 tip
Leven op het plein 2-9-1995 33 3
Nu jij hier niet meer bent 23-3-1996 tip
Zuinig op m'n meissie 9-11-1996 34 3
Jij bent het leven voor mij 3-5-1997 32 4 met Willy Alberti
Laat de zon maar schijnen 9-8-1997 tip
Vaarwel 8-11-1997 37 2
Nederland, Oranjeland 9-5-1998 tip
Heel zijn leven is een spel 21-11-1998 tip
Zij gelooft in mij 29-1-2000 tip
Zij gelooft in mij 9-10-2004 1 7 Postuum
Met kerst ben ik alleen / Eenzame kerst 18-12-2004 9 3 Postuum
Vaag en stil 27-8-2005 2 8 Postuum
Wij houden van Oranje 10-6-2006 2 5 Postuum, met Ali B
Blijf bij mij 19-5-2007 1 *12 Postuum, met Gerard Joling

[bewerk] Externe links

  1. volgens het Popinstituut


Wikiquote Wikiquote heeft een collectie citaten gerelateerd aan André Hazes.