Rhythm-and-blues

Van Wikipedia

Rhythm-and-blues of R&B is een begrip uit de muziekmarketing dat in de jaren '40 werd ge´ntroduceerd door Billboard Magazine, ter vervanging van het begrip race music dat aanstootgevend werd bevonden.

Rhythm-and-blues is niet zozeer een bepaald muziekgenre, maar wordt gebruikt om de hedendaagse muziek van de Afrikaans-Amerikanen aan te duiden.

In zijn eerste manifestatie was rhythm-and-blues een Afrikaans-Amerikaanse versie van een voorganger van de rock-'n-roll. Het werd be´nvloed door de jazz, de jump music en Afrikaans-Amerikaanse gospelmuziek.

Het begrip rhythm-and-blues raakte in onbruik in de jaren '60 en werd vervangen door soul en Motown, maar rhythm-and-blues wordt nu weer gebruikt om populaire 'zwarte' muziek aan te duiden, waaronder door hiphop, funk en soul be´nvloede popmuziek.

Begin dit millennium is r&b een gewilde muzieksoort. Voorbeelden van r&b-musici zijn Ashanti, Brandy, Christina Milian, Aaliyah, Alicia Keys, Ja Rule, Destiny's Child en Charli Baltimore. Door die populariteit is er uiteraard ook enorm veel reactie tegen. Met name de hardstyle en jumpmuziek bespotten vaak de r&b.

De meeste r&b is qua ritme en muziekstijl goed geschikt om Zouk te dansen. In tegenstelling tot andere vormen van bewegen op r&b dans je Zouk met twee personen (man en vrouw).

 

HOME