SUGABABES
1950-1960 1960-1970 1970-1990 1990-heden Blondie Amy Winehouse Kim Wilde Shakira Startpagina
Sugababes - Hole In The Head (Music Video) Sugababes - Push The Button Sugababes easy Sugababes Red Dress [ original song ] Sugababes: Too Lost In You (Original Version) Sugababes - Overload Sugababes: Stronger

Sugababes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ga naar: navigatie, zoeken
Dit artikel gaat over de muziekband. Voor de Nederlandse profielenwebsite, zie Sugababes.nl
Sugababes
Een optreden in augustus 2004.
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1998-heden
Oorsprong Londen, Engeland
Genre(s) Pop
R&B
Label(s) London Records
(1998-2001)
Island Records
(2001-heden)
Bezetting
Leden
Zangeres Keisha Buchanan (1998-)
Zangeres Heidi Range (2001-)
Zangeres Amelle Berrabah (2005-)
Ex-leden
Zangeres Siobhan Donaghy (1998-2001)
Zangeres Mutya Buena (1998-2005)
Muziekportaal

De Sugababes is een Britse meidengroep, opgericht in 1998. Ze hebben tot nu toe 16 nummers uitgebracht, die over de hele wereld de Top 40 hebben behaald en waarvan er vier in Engeland op nummer 1 stonden. Hun albums waren, behalve in hun moederland, ook in Nederland succesvol: Three (2003) en Taller in More Ways (2005) wisten beide de Album Top 10 te behalen. De band heeft daarnaast de belangrijkste Engelse muziekprijs, de Brit Award, in de categorie "Beste Dance Act" gewonnen. In Nederland wonnen ze drie TMF Awards: Beste Website (2003), Radio 538 Best Single (2004) en Beste Popgroep (2004).

Inhoud

[verbergen]

[bewerken] One Touch: originele line-up

Keisha Buchanan (30 september 1984) en Mutya Buena (21 mei 1985) waren al sinds hun kinderjaren in Londen vrienden en ontmoetten op 13-jarige leeftijd Siobhan Donaghy (14 juni 1983) op een feestje. Buchanan's familie is afkomstig van Jamaica, terwijl die van Buena van de Filipijnen komt. Het trio besluit in 1998 een groep te vormen. London Records besluit, wanneer de meiden 14 zijn, de groep een contract aan te bieden en laat Cameron McVey, bekend van zijn werk voor All Saints, een album ontwikkelen.

De eerste single Overload bereikt in Nederland nummer 14. De groep schreef voor een groot deel mee aan het album One Touch, waar tevens de hit Run for cover op staat. Ondanks de redelijke hits die op het album stonden, verkocht One Touch niet zo goed als London Records had gehoopt, en werd de band in 2001 ontslagen. Siobhan Donaghy verliet de band in 2001 tijdens de tournee. Haar keuze had te maken met depressiviteit en ruzies binnen de groep. Later besloot ze een carri�re als soloartiest op te starten. Siobhan Donaghy's gewaardeerde soloalbum Revolution In Me, uitgebracht op London Records, had niet hetzelfde succes als de vorige plaat van de Sugababes, en bereikte zelfs in Engeland niet de Album Top 100. Zij werd hierdoor ook ontslagen door London Records. In oktober 2005 kreeg ze echter een nieuw contract bij Parlophone Records. Haar tweede album "Ghosts" werd in januari 2007 uitgebracht, haar singles werden niet een groot succes. In de zomer van 2007 speelde ze in de musical "Rent". Momenteel is Siobhan Donaghy bezig met haar derde album.

[bewerken] Angels With Dirty Faces: het eerste grote succes

Heidi Range (23 mei 1983) vervangt Donaghy, wanneer de groep nieuw contract tekent bij Island Records. Hun eerste single bij het nieuwe label was Freak like me, een Bastard Pop-nummer, gemaakt door producer Richard X, waarin een sample van Are friends electric? van Gary Numan's Tubeway Army gemixt wordt met de vocalen van Adina Howard's Freak like me.

Het lied betekende in Engeland een doorbraak voor de groep, omdat het daar hun eerste nummer 1-hit was. In Nederland behaalde het slechts nummer 23 als hoogste positie, en was daarmee niet eens zo succesvol als hun eerste single Overload. Hun volgende single voor Island Records, Round round, geproduceerd door Xenomania, werd in Engeland wederom een nummer 1-hit, en werd in Nederland hun eerste grote hit. Het behaalde de tweede plaats en stond zeven weken in de Top 10.

Met het tweede album van de Sugababes, Angels with Dirty Faces, debuteert de groep in Nederland in de Album Top 100. Voorganger One Touch wist hier nooit de albumlijst te halen, maar met hun tweede album behalen ze nummer 12. De derde single van het album, Stronger, komt in Nederland weliswaar minder hoog (nummer 5) dan Round round, maar blijft langer in de hitlijst hangen, en verkoopt zodoende beter. Het titelnummer van het album, Angels with dirty faces, wordt de soundtrack van The Powerpuff Girls Movie. De vierde single Shape, die een flinke sample van Stings klassieker Shape of my heart bevat, bereikt begin 2003 nummer 7.

[bewerken] Three: het succes gaat door

Het derde album van de groep, Three, wordt eind 2003 uitgebracht. De eerste single Hole in the head, wederom een Xenomania-productie, behaalt in Nederland een tweede plaats. De tweede single Too lost in you, geschreven door Diane Warren, was afkomstig van de soundtrack van de Engelse film Love Actually. De derde single In the middle haalt wederom de Nederlandse Top 40 en betekent de zesde Top 10-hit op rij voor de groep. Het is tevens de laatste, want de vierde en laatste single van Three, de ballad Caught in a moment weet slechts nummer 30 te behalen in Nederland.

In de korte afwezigheid tussen het derde en vierde album, bevalt Mutya op 23 maart 2005 van een dochter, Tahlia Maya. De groep gaf hun eerste optreden in een jaar tijd bij het Live 8-concert in Edinburgh. De Mutya vertelde journalisten daar: "De foto's van stervende kinderen maken me aan het huilen. Sinds ik moeder ben, raken deze foto's me en ik denk dan 'als dat mijn dochter was zou ik er iets aan willen doen'."

[bewerken] Taller In More Ways: en een nieuw lid

De eerste single van het nieuwste album van de groep, Push The Button beleefde zijn premi�re in augustus 2005. Het nummer werd geproduceerd door Dallas Austin, die eerder samenwerkte met Madonna en TLC. De single verscheen eind september 2005, waarna het vierde studioalbum Taller In More Ways in oktober uitkwam.

Push The Button bereikte in Nederland nummer 3. Het album Taller In More Ways bereikte niet veel later ook de Nederlandse Album Top 10.

Kort na een schijnbare ziekte, waardoor Mutya niet in staat was de tweede single Ugly te promoten, werd op 21 december 2005 bekend gemaakt dat Mutya de Sugababes had verlaten. Volgens een bericht op hun website was "Mutya's beslissing gemaakt om persoonlijke redenen en zal zij beste vriendinnen met zowel Keisha als Heidi blijven." Mutya is na het verlaten van de Sugababes langzaamaan begonnen met het opzetten van een solocarri�re.

Mutya is vervangen door zangeres Amelle Berrabah (22 april 1984) [1], die voordat ze bij de Sugababes kwam, samen met haar jongere zus de groep Boo2 vormde. De eerste single die met Amelle werd uitgebracht was Red Dress. Uiteraard was de stem van Mutya daarbij vervangen door die van Amelle, maar verder was het nummer identiek aan de versie met Mutya, zoals die op het album was verschenen. Na het uitkomen van de derde single kwam er ook een heruitgave van het album. Op de nieuwe versie van Taller In More Ways werden drie tracks opnieuw opgenomen met de zang van Amelle Berrabah [2]. Ook werden er een nieuw nummers aan het album toegevoegd: Now You're Gone.

Terwijl Red Dress in de hitlijsten stond - in Nederland kwam het nummer tot een zevende positie in de Top 40 - begonnen Keisha, Heidi en Amelle aan een tournee door Groot-Brittanni�. In een kleine maand werden in Engeland, Schotland en Wales achttien concerten gegeven. Tijdens een van de concerten werd bekend gemaakt dat de ballad Follow Me Home de nieuwe single zou worden. Het succes viel in Engeland erg tegen; het nummer flopte en werd in Nederland niet meer uitgebracht.

[bewerken] Overloaded: The Singles Collection & Vijfde album

Op 13 november 2006 werd een Greatest Hits-album uitgebracht, genaamd Overloaded: The Singles Collection. De titel van het album verwijst naar hun eerste single Overload. Amelle is slechts op drie nummers op het album te horen: twee nieuwe nummers en de single Red Dress. Easy werd als single uitgebracht op 6 november 2006. Tegen alle verwachtingen in wist het nummer niet tot de Nederlandse Top 40 door te dringen. In Engeland scoorde de single wel, daar kwam Easy tot nummer 8. In Groot-Brittanni� hebben de dames samen met girlband Girls Aloud daarna nog een single uitgebracht. Dit was een cover van Walk This Way (Aerosmith) en heeft in Engeland de nummer ��n positie bereikt. De opbrengsten van de single waren voor Comic Relief, een bekend Engels goed doel.

[bewerken] Change: de toekomst

Na hun Greatest Hits Tour in Groot-Brittanni� keerden de dames terug naar de studio om hun vijfde studio album op te nemen. Ze kozen daarbij wederom voor de Amerikaanse producer Dallas Austin, die ook grotendeels van hun laatste studio album Taller In More Ways produceerde en verantwoordelijk was voor het schrijven van de hits Push The Button en Ugly. Ook werkten ze samen met producers als William Orbit en Dr. Luke.

Het album Change verscheen begin oktober 2007. Voorafgaand aan het album verscheen het pop-rock nummer About You Now is de eerste single van het vijfde album. Het nummer is geproduceerd door Dr. Luke, die eerder werkte met onder meer Kelly Clarkson. About You Now kwam de Engelse hitlijst binnen op nummer 35 en steeg de week erna op download alleen door naar de koppositie. De Sugababes was de vierde band die de eerste plaats in de Engelse hitlijst wist te bemachtingen zonder dat er een fysieke single uit was. About You Now was de zesde nummer 1 hit in Groot-Brittanni�. De tweede single van het album was Change, een midtempo ballade. De single wist in Nederland niet echt te scoren en kwam slechts nipt in de top 40. In Groot-Brittanni� werd een betere, maar eveneens teleurstellende positie bereikt met een 13e plaats. In het voorjaar van 2008 werd Denial als derde single van het album Change uitgebracht. Het nummer bereikte slechts een 15e plaats in de Britse hitlijsten en was daarom de laatste single die van het van het album Change werd uitgebracht. In Nederland bleef Denial steken in de tipparade. Ten tijde van de release van Denial gingen de Sugababes op tournee in Groot-Brittanni�.

Het album Change bereikte in de Engelse hitlijsten de eerste plaats en was daarmee het tweede nummer 1 album van de Sugababes. Het album werd platinum gecertificeerd, maar vergeleken met de eerdere Sugababesalbums viel de verkoop tegen.

[bewerken] Catfights and Spotlights

Aanvankelijk wilden de Sugababes na hun Change-tournee een tijd rust nemen, maar doordat ze kansen kregen om met bepaalde producers te werken, keerden ze al snel na de tour terug naar de studio. In oktober 2008, een jaar na het verschijnen van Change, verschijnt het zesde studioalbum van de groep Catfights and Spotlights. De eerste single Girls verschijnt vlak voor het verschijnen van het album en heeft tot uiteindelijk een 3e positie in de Britse hitlijsten bereikt. Het album komt de laatste week van oktober binnen op een achtste plek. In Nederland verschijnt Girls in november, hoewel het album al drie dagen eerder hier te verkrijgen was dan in het Verenigd Koninkrijk. Daarna kwam de hit "No can do" in december 2008, die niet hoog scoorde in de zowel in Britse als de Nederlandse hitlijsten.

[bewerken] Discografie

[bewerken] Albums

Albums met hitnoteringen in de Nederlandse Album Top 20/50/75/100
Titel Datum van
release
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
One touch 2000 -
Angels with dirty faces 2002 21-09-2002 12 48
Three 2003 08-11-2003 4 35
Taller in more ways 2005 15-10-2005 10 29
Overloaded: The singles collection 2006 18-11-2006 37 11
Change 2007 13-10-2007 69 1
Catfights and Spotlights 17-10-2008 -
Albums met hitnoteringen in de Vlaamse Ultratop 50/100
Titel Datum van
release
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
One touch 2000 -
Angels with dirty faces 2002 21-09-2002 15 6
Three 2003 22-11-2003 50 17
Taller in more ways 2005 22-10-2005 36 23
Overloaded: The singles collection 2006 02-12-2006 43 8

videoclib opnames

1.overloud
2.one foot in
3.run for cover
4.new year
5.freak like me
6.round round
7.stronger
8.shape
9.in the middle
10.caught in a momant
11.too last in you 
12.hole in the head
13.push the button
14.ugly
15.red dress
16.follow me home
17.easy
18.walk this way
19.about you now
20.change
21.danial
22.girls
23.no can do[bewerken] Singles

Singles met hitnoteringen in de Nederlandse Top 40
Titel Datum van
release
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Overload 2000 04-11-2000 14 12
Run for cover 2001 28-04-2001 33 5
Freak like me 2002 08-06-2002 23 5 Eerste single met Heidi
Round round 2002 07-09-2002 2 13
Stronger 2002 07-12-2002 5 17 Alarmschijf
Shape 2003 05-04-2003 7 10
Hole in the head 2003 18-10-2003 2 17 Alarmschijf
Too lost in you 2003 27-12-2003 8 11 Alarmschijf
In the middle 2004 20-03-2004 7 10 Alarmschijf
Caught in a moment 2004 02-10-2004 30 3
Push the button 2005 24-09-2005 3 20 Alarmschijf
Ugly 2005 17-12-2005 7 13 Alarmschijf
Red dress 2006 18-03-2006 7 10 Eerste single met Amelle / Alarmschijf
Easy 2006 14-10-2006 tip2 -
Walk this way 06-11-2006 - met Girls Aloud
About you now 2007 27-10-2007 18 11
Change 2008 16-02-2008 31 5
Denial 2008 12-04-2008 tip9 -
Girls 06-10-2008 07-02-2009 tip10 -
No can do 22-12-2008
Singles met hitnoteringen in de Vlaamse Ultratop 50
Titel Datum van
release
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Overload 2000 16-12-2000 38 8
Freak like me 2002 08-06-2002 10 12 Eerste single met Heidi
Round round 2002 31-08-2002 16 13
Stronger 2002 04-01-2003 20 10
Shape 2003 26-04-2003 49 3
Hole in the head 2003 01-11-2003 20 12
Too lost in you 2003 07-02-2004 28 8
In the middle 2004 24-04-2004 40 3
Push the button 2005 08-10-2005 2 23
Ugly 2005 31-12-2005 13 15
Red dress 2006 22-04-2006 35 4 Eerste single met Amelle
Easy 2006 18-11-2006 tip3 -
About you now 2007 03-11-2007 28 14
Denial 2008 24-05-2008 tip4 -

[bewerken] Externe links

[bewerken] Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:

  1. Amelle Berrabah nieuwe zangeres Sugababes Algemeen Dagblad, 22 december 2005.
  2. Sugababes passen album aan Telegraaf, 6 februari 2006.